29-08-07

Noorse gevangenis lijkt wel vakantiepark

Uit de Noorse gevangenis Bastoey wil niemand ontsnappen. De gevangenis heeft meer weg van een vakantiepark dan een detentiecentrum en is sinds deze week bovendien helemaal milieuvriendelijk.

Belangrijke waarden
Het gevangenisbestuur heeft zonnepanelen laten installeren, voor de verwarming wordt nu hout in plaats van olie gebruikt, er wordt streng gerecycleerd en het voedsel wordt op ecologische wijze verbouwd. De filosofie achter de 'gevangenis' is dat gedetineerden belangrijke waarden aanleren, zoals respect voor het milieu en voor anderen.

Boerderij
Alles in Bastoey, gesitueerd op een natuurrijk eiland ten zuiden van Oslo, doet denken aan een zomerkamp. De 115 gedetineerden wonen in gewone huizen en worden niet opgesloten. Ze zijn verantwoordelijk voor het welzijn van de tweehonderd kippen, acht paarden, veertig schapen en twintig koeien. Ook bewerken ze het land, plukken ze bessen en gaan ze vissen met de boot van negen meter die tot hun beschikking staat.

Nieuw mens
Binnen de 'gevangenis' hebben de gedetineerden een grote mate aan vrijheid. Ze kunnen studeren, verzoeken om psychologische begeleiding, tennissen, zwemmen en hebben hun eigen tv. Een van de gedetineerden, die zichzelf Knut noemt, vertelt dat hij zich in de vorige gevangenis waarin hij zat, steeds depressiever begon te voelen. Toen hij aankwam in Bastoey voelde hij zich een nieuw mens, aldus de 41-jarige veroordeelde drugssmokkelaar. Veel gedetineerden dienen verzoeken in om hun straf in Bastoey uit te zitten, aldus de krant Aftenposten. (novum/hln)

Commentaren

Goeie morgen Lizy, zo wil iedereen graag de bak in gaan hahaha.
Nog een aangename woensdag.

Groetjes

Gepost door: Swiepke | 29-08-07

Lizy En toch zit ik liever thuis

Gepost door: Felix | 29-08-07

De commentaren zijn gesloten.